JADŁOSPIS

JADŁOSPIS  MAJ  2025

Dzień Śniadanie II śniadanie Obiad
5.05.2025

Poniedziałek

E(kcal)1010

B (g) 38,73

T (g) 41,95

W (g)127,35

Chleb mieszany (pszenno-żytni) (1) masłem (7)

Ser żółty (7) Gouda 1 pl.,

Ser kanapkowy (7) 1 pl.

Sałata 5g,

Czerwona papryka 30g,

Kakao na mleku (7) 250ml

Koktajl truskawkowy  z otrębami (1) na jogurcie (7)

150 g, wyrób własny

I danie: Zupa włoska na wywarze warzywnym (9) z cukinią i pomidorami oraz zieleniną 250ml

II danie: Pierogi ruskie (1,3,7) 200g,

Lemoniada ze świeżą miętą

6.05.2025

Wtorek

E(kcal) 1002

B (g) 37,75

T (g) 44,71

W (g) 116,74

Bułka pszenna (1) z masłem (7), Jajko gotowane (3) ½ szt

Serek kanapkowy 1 pl. (7)

Ogórek zielony 20g

Żółta papryka 20g

Herbata owocowa 250ml

Jabłko 1 szt.

Biszkopty (1,7) 2 szt.

 

I danie: Rosół (9) z makaronem nitki (1) i drobno pokrojoną natką pietruszki 250ml,

II danie: Ziemniaki ze świeżym kop. 150g, Udziec z kurczaka 1szt,

Mizeria na jogurcie greckim (7) 100g

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

7.05.2025

Środa

E(kcal)1012

B (g) 30,22

T (g) 36,03

W (g)149,47

Chleb mieszany (pszenno-żytni) (1) z masłem (7)

Pasta mięsno-warzywna (9) 30g

Ogórek kiszony 30g,

Herbata Roiboss 250ml

Pudding

czekoladowy

(1,7) 150ml

Banan ½ szt

 

 

 

 

I danie: Zupa pomidorowa na wywarze warzywno-mięsnym (9) z makaronem i drobno pokrojona natką pietruszki (1,3,9) 250ml,

II danie: Kasza bulgur (1) 150g,

Gulasz z łopatki wieprzowej (1,9) 150g,

Sur. z białej kapusty z ogórkiem kiszonym sosem majonezowo – musztardowym

z koperkiem 100g

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

8.05.2025

Czwartek

E(kcal) 1090

B(g) 51,7

Tł (g) 31,5

W(g) 152,6

Płatki kukurydziane 30 g z mlekiem (7) 120ml

Chleb mieszany (pszenno-żytni) (1) z masłem (7)

Twarożek (7) ze szczyp. 30g

Ogórek zielony 30g

Herbata z cytryną 250ml

Galaretka z owocem sezonowym 150 g I danie: Barszcz czerwony czysty na wywarze warzywnym (9) z makaronem świderki (1) 250 ml

II danie: Ziemniaki puree (7) z koper.150g, Kotlet schabowy (1,3) 1szt

Kapusta kiszona gotowana 100 g

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

9.05.2025

Piątek

E(kcal) 939,4

B(g) 38,41

Tł (g) 36,49

W(g) 120,36

 

Chleb pszenno żytni (1) z masłem (7), Hummus 30g,

Miód 30 g,

30g

Kawa inka (1) z mlekiem (7) 250ml

Rogalik mleczny (1) 1 szt.

Mandarynka ½ szt.

 

I danie: Zupa ogórkowa na wywarze warzywno-mięsnym (9) z ziemniakami i drobno pokrojonym koperkiem zabielana (7) 250ml,

II danie: Ziemniaki 150g,

Paluszki rybne (1,3,4) 2szt,

Surówka z białej kapusty z jabłkiem 100g

Woda

12.05.2025

Poniedziałek

E(kcal) 1130

B(g) 50,85

Tł (g) 36,4

W(g) 149,7

 

Chleb mieszany (pszenno żytni) (1) z masłem (7)

Twarożek (7) z rzodkiewką 30g,

Dżem owocowy 100% 30g

Ogórek kiszony 30g

Kawa inka (1) z ml (7)250ml

Kisiel owocowy 150ml

Gruszka ½ szt.

 

 

I danie: Zupa (9) krem z pieczarek z makaronem (1) zabielana (7) 250ml

II danie: Orkiszowe naleśniki (1,3,7) 2 szt

z serkiem waniliowym (7) 30g

Lemoniada z miętą

 

13.05.2025

Wtorek

E(kcal) 1150

B(g) 46

Tł (g) 34,5

W(g) 164

Bułka pszenna (1) z masłem (7) Ser żółty Gouda 1 pl.

Ser kanapkowy 1 pl.

Sałata 5g

Pomidor 30g

Herbata z cytryną 250ml

Pizzerinki z ananasem  (1,7) 1szt.

wyrób własny

 

I danie: Kapuśniak z młodej kapusty na wywarze warzywno-mięsnym (9) z ziemniakami i drobno pokrojoną natką pietruszki  250ml,

II danie: Makaron spaghetti (1) 150g,

Sos boloński z warzywami (1,9) 150g

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

14.05.2025

Środa

E(kcal) 1000

B(g) 42,5

Tł (g) 33

W(g) 132,5

 

Chleb mieszany (pszenno żytni) (1) z masłem (7)

Szynka z indyka 2 pl.

Rzodkiewka 20g,

Zielony ogórek 20g

Kakao na mleku (7) 250ml

Ciasto ucierane z owocami (1,3,7) 1szt

wypiek własny

 

I danie: Zupa pomidorowa na wywarze warzywno-mięsnym (9) z ryżem i drobno pokrojoną natka pietruszki, 250ml

II danie: Ziemniaki puree (7) 150g

Kotlet mielony wieprzowy (1,3) 1szt

Mizeria na jogurcie greckim z kop. (7) 100g

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

15.05.2025

Czwartek

E(kcal) 930

B(g) 46,5

Tł (g) 29

W(g) 125

 

Chleb mieszany (pszenno żytni) (1) z masłem (7)

Jajecznica ze szczyp. (3) 80g

Pomidor 30g

Herbata owocowa 250ml

Koktajl brzoskwinia- mango (jogurt grecki, brzoskwinia, mango) (7) 150ml I danie: Zupa ziemniaczana na wywarze warzywno-mięsnym (9) ze świeżym koperkiem 250ml

II danie: Makaron penne (1) 150g,

Kąski kurczaka w sosie śmietanowo –

brokułowym (1,7) 150g,

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

16.05.2025

Piątek

E(kcal) 1150

B(g) 46

Tł (g) 34,5

W(g) 164

Chleb pszenno żytni (1)  z masłem (7), Pasta rybna z makreli (3,4) ze szczypiorkiem 30g

Dżem z owoców leśnych 30g

Ogórek kiszony 40g

Herbata miętowa 250ml

Banan 1 szt.

Pieczywo (1)

typu Wasa 1szt.

 

I danie: Zupa kalafiorowa na wywarze warzywno-mięsnym (9) z ziemniakami i drobno pokrojoną natką pietruszki 250ml,

II danie: Pyzy Babci Tereni (1) 2 szt.

Sos truskawkowo-śmietanowy (7) 150g

Woda

19.05.2025

Poniedziałek

E(kcal) 1130

B(g) 50,85

Tł (g) 36,4

W(g) 149,7

Kaszka manna na mleku (7) z sokiem malinowym 130 g

Tost (1) (pieczywo pełnoziarniste) zapiekany z masłem (7) serem (7) szynką i pomid. 1szt.

Herbata z cytryną 250ml

Drożdżówka (1,3,7)

z jabłkiem 1 szt

wypiek własny

 

 

 

I danie: Krem (7) z brokuła na wywarze warzywnym (9) z grzankami (1) 250ml

II danie: Makaron (1) 150g,

Sos pomidorowy z serem (1,7) i ziołami 150g

Lemoniada z miętą

20.05.2025

Wtorek

E(kcal)959,63

B(g)41,93

Tł(g)35,72

W(g) 112,14

 

Owsianka na ml (7)

z rodzynkami 130g

Bułka pszenna (1) z masłem(7)

Szynka drobiowa 1 pl.

Ogórek kiszony 30g

Herbata miętowa 250ml

Gruszka ½ szt

jabłko ½ szt

I danie: Rosół z makaronem nitki i drobno pokrojona natką pietruszki (1,3,9) 250ml,

II danie: Ziemniaki 150g,

Strogonoff z pieczarkami, ogórkiem (1,7) 150g, Surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem 100 g

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

21.05.2025

Środa

E(kcal) 1090

B(g) 51,7

Tł (g) 31,5

W(g) 152,6

Chleb mieszany (pszenno żytni) (1) masłem (7)

Pasta mięsno warzywna (9) 30g, Miód 30 g

Pomidor 30g

Herbata owocowa 250ml

Czerwony koktajl (truskawka ,malina , porzeczka) witaminowy na maślance(7)150ml I danie: Zupa jarzynowa z ziemniakami i drobno pokrojonym koperkiem (7,9) 250ml,

II danie: Makaron Tagliatelle (1) 150g

Sos grecki z mięsem mielonym cukinią i

kukurydzą (1) 150g

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

22.05.2025

Czwartek

E(kcal) 939,4

B(g) 38,41

Tł (g) 36,49

W(g) 120,36

Chleb mieszany (pszenno żytni) (1) z masłem (7)

Parówki drobiowe na

ciepło z ketchupem 2szt,

Papryka żółta 20g,

Ogórek zielony 20g,

Herbata z cytryną 250ml

Bułka mleczna (1), 1 szt.

Pomarańcza ½ szt.

I danie: Krupnik z 3-kasz (1) na wywarze warzywno-mięsnym (9) z ziemniakami 250ml

II danie: Ziemniaki puree (7) 150g,

Pulpet w sosie koperkowym (1,3) 1szt,

Surówka Colesław 100g,

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

23.05.2025

Piątek

E(kcal) 958

B (g) 36,81

T (g) 37,69

W (g) 127

 

Chleb pszenno żytni (1) z masłem (7) Hummus 30g

Miód 30g

Rzodkiewka 30g,

Sałata 5g

Herbata malinowa 250ml

Jogurt naturalny 120g (7) z owocową granolą 30g i zbożami (1) I danie: Zupa ziemniaczana na wywarze warzywnym  (9) z drobno pokrojonym koperkiem, 250ml

II danie: Ziemniaki 150g

Koreczki rybne (1,3,4) 2 szt.

Surówka z kapusty kiszonej 100g

Woda

26.05.2025

Poniedziałek

E(kcal) 948,46
B(g)39,62
T(g)39,43
W(g) 114,11

Chleb mieszany (pszenno żytni) (1) z masłem (7) Twarożek z rzodkiewką (7) 30g,

Ogórek kiszony 30g

Kawa inka (1) z mlekiem (7) 250ml

Owsianka na mleku 150 g (7)  z żurawiną 30g

 

I danie: Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze warzywnym (9) z drobno pokrojoną natką pietruszki (9) 250ml,

II danie: Placuszki marchewkowe (1,3,7) 2szt. z kleksem jogurtu (7) 30g

Lemoniada z miętą 250ml

 

27.05.2025

Wtorek

E(kcal)989

B (g) 37,38

T (g) 36,81

W (g)135,53

Bułka pszenna (1) z masłem (7), Pasta jajeczna (3) ze szczyp. 30g, Ser żółty (7) 1 pl.

Pomidor 30g,

Herbata z cytryną

 

Murzynek z jabłkiem (1,3) wypiek własny, porcja I danie: Krem (7) z białych jarzyn na wywarze warzywnym (9) z grzankami 250ml

II danie: Makaron spaghetti (1) 150g,

Sos boloński z warzywami (1,9) 150g

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

28.05.2025

Środa

E(kcal) 1002

B (g) 37,75
T (g) 44,71
W (g) 116,74

Chleb pszenno żytni (1) z masłem (7)

Pasta warzywna (9) 30g,

Powidła śliwkowe 30g,

Sałata 5g

Herbata miętowa 250ml

Pudding

waniliowy (1,7) 150ml

Gruszka ½ szt

 

 

I danie: Zupa z fasolką szparagową na wywarze warzywno-mięsnym (9)

z ziemniakami, zabielana (7) 250ml

II danie: Ziemniaki 150g,

Gołąbek z kapustą w środku

z sosem pomidor. (1,3,7) 1szt,

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

29.05.2025

Czwartek

E(kcal) 958
B (g) 36,81
T (g) 37,69
W (g) 127

 

Chleb pszenno żytni z masłem (1,7),

Polędwica z kurczaka 1 pl,

Ser kanapkowy 1 pl.

Ogórek Zielony 20g,

Pomidor 20g

Kakao z mlekiem (7) 250ml

Kisiel owocowy 150 g

Świeże

truskawki 70g

 

 

I danie: Zupa ogórkowa na wywarze warzywno-mięsnym (9) z ziemniakami i drobno pokrojonym koperkiem, zabielana (7) 250ml

II danie : Gulasz wieprzowy w sosie własnym (1,7) 150g, Buraczki z jabłkiem 100g,

Kompot ze świeżych owoców sezonowych

30.05.2025

Piątek

E(kcal) 992,

B (g) 36,81

T (g) 37,69

W (g) 127

Chleb mieszany (pszenno żytni) (1) z masłem (7)

Pasta z makreli (3,4) ze szczyp. 30g

Dżem truskawkowy 30g

Pomidor 30g

Herbata z cytryną 250ml

Muffinka marchewkowa 1szt. (1,3)

wypiek własny

I danie: Zupa pomidorowa z ryżem i zieleniną (1,9) 250ml,

II danie: Ziemniaki 150g,

Gzik poznański (7) ze szczypiorkiem 200g,

Woda

Alergeny  1. zboża zawierające gluten      3. jaja i produkty pochodne   4. ryby i produkty pochodne   7. mleko i produkty mleczne    9. seler i produkty pochodne