JADŁOSPIS

JADŁOSPIS  CZERWIEC  2024

 

Dzień I śniadanie II śniadanie Obiad
I tydzień
3.06.2024

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7)  Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3) 30g (wyrób własny)Chrupiąca Rzodkiewka i Żółta papryka Herbata owocowa Winogrono bezpestkowe 100g

Marchewka w plasterki

 

I danie: Zupa pieczarkowa (marchewka, seler, pietruszka, por) z makronem i świeżą natką pietruszki (1,3,7,9) 250ml

II danie: Ryż biały na sypko 150g, Potrawka z kurczaka z warzywami (1,7,9) (marchewka, seler, pietruszka, por) 150g,

Lemoniada z cytryną i miętą(produkcja własna)

4.06.2024 Wtorek

Dzień

Dziecka

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem   Ser żółty (7) 1 plasterek, Polędwica delikatna 1 plasterek, Zielona Sałata, Pomidor, Zielony ogórek,  Kakao  (7) Lody kaktusy 1 szt

 

 

I danie: Zupa jarzynowa(marchew, pietruszka, seler, kalafior, brokuły,fasolka szparagowa) ze świeżą natką pietruszki (1,3,9)  250ml

II danie: Ziemniaki puree (7) 150g, Kotlet mielony z łopatki wp.(1,3) 1szt, Mizeria ze świeżych ogórków na jogurcie  (7) 100g, Kompot(produkcja własna)

5.06.2024

Środa

 

 

Bułka pszenna z masłem (1,7), Kiełbasa żywiecka 1 plasterek, Humus 30g(wyrób własny), Chrupiąca zielona sałata , Ogórek kiszony, Herbata ze świeżą cytryną Kisiel owocowy 150ml

Morelka 1szt

I danie: Zupa pomidorowa (marchewka, seler, pietruszka, por) z białym ryżem i ze świeżą natką pietruszki (9) 250ml

II danie: Makaron pszenny kokardki (1,3) 150g, Kapusta mieszana z kiełbasą śląską (1) 150g, Kompot(produkcja własna)

6.06.2024

Czwartek

 

 

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7), Szynką drobiową (indyk) 1 plasterek. Chrupiąca sałata, Pomidor, Rzodkiewki.

Kawa inka z mlekiem (1,7)

Koktajl „bomba zdrowia” z truskawek, banana i szpinaku 150ml (1,7) (wyrób własny) I danie: Zupa hiszpańska z natką ze świeżą natką pietruszki (9) 250ml

II danie: Pyzy Babci Tereni (1,3) 2szt,

Gulasz z łopatki wp. z warzywami (marchewka, seler, pietruszka, por)(1,9) 150g, Kompot(produkcja własna)

7.06.2024

Piątek

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7), Twarożek z pastą z pomidorów suszonych (7) 30g, Chrupiąca żółta papryka, Ogórek kiszony

Herbata owocowa

Murzynek z jabłkiem(1,3)(wypiek własny) I danie: Zupa ogórkowa (marchewka, seler, pietruszka, por) ze śmietaną i świeżym koperkiem (7,9) 250ml

II danie: Ziemniaki puree (7) 150g, Koreczki rybne 2szt (1,3,4), Sur z marchewki z jabłkiem z dodatkiem oliwy z oliwek 100g,

Kompot(produkcja własna)

II tydzień
10.06.2024

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7),Parówki z szynki na ciepło z ketchupem 2szt, Chrupiąca papryka czerwona, Ogórek zielony , Herbata miętowa Galaretka owocowa 150g,

Świeże truskawki 100g

 

I danie: Zupa ziemniaczana (marchewka, seler, pietruszka, por) ze śmietaną i świeżym koperkiem (7,9) 250g

II danie: Kasza bulgur (1) 150g, Strogonoff ze schabu z ogórkiem kiszonym i pieczarkami (1,7) 150g, Woda ze świeżą cytryną (produkcja własna)

11.06.2024

Wtorek

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7)  Twarożek ze świeżym szczypiorkiem (7) 30g, Chrupiąca rzodkiewka, Ogórek zielony, Herbata owocowa Winogrona bezpestkowe 100g,

Marchewka

I danie: Rosolnik (marchewka, seler, pietruszka, por) z kaszką manną i świeżą natką (1,9) 250ml

II danie: Ziemniaki puree (7) 150g, Kotlet schabowy panierowany (1,3) 1szt, Buraczek gotowany z chrzanem 100g, Kompot(produkcja własna)

12.06.2024

Środa

KUCHNIA WŁOSKA

Bułka pszenna z masłem (1,7), Jajecznica ze świeżym szczypiorkiem (3) (wyrób własny) 80g, Chrupiąca papryka żółta, Pomidor,  Kawa inka (1,7)

Rotolo di grano con erba strapazzate con erba cipollina 80g pomodoro fresco, Caffe Inca con latte

Pizzerinki (1,7) (wyrób własny) 1szt

 

 

 

 

 

 

I danie: Zupa z zielonej soczewicy z selerem naciowym i  (9) 250ml

II danie: Makaron pszenny spaghetti (1) 150g, Sos boloński z łopatki wp. Warzywami (1,9) (marchew seler, cebula) 150g

Kompot(produkcja własna)

 

1.Zuppa di lenticchie verdi con sedano 250ml

2.Spaghettidi grano 150g Ragu alla bolognese 150g

Composta

13.06.2024

Czwartek

 

 

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7), Szynka z indyka

1 plasterek,  Ser żółty salami(7) 1 plasterek, Chrupiąc Sałata, Ogórek zielony, Papryka czerwona, Kakao (7)

Banan 1szt I danie: Krem marchewkowy z kaszą jaglaną (9) 250ml

II danie: Placuszki z jabłkiem (1,3,7) 2szt

Kompot(produkcja własna)

14.06.2024

Piątek

Bułka razowa  z masłem (1,7)  Dżem morelowy,

Pomidor, Ogórek zielony, Herbata rumiankowa

Nektarynka 1szt

Świeża młoda marchewka w słupki

I danie: Zupa kalafiorowa (kalafior, marchewka, seler, pietruszka, por) ze śmietaną i świeżą natką (7,9) 250ml

II danie: Ziemniaki puree (7) 150g, Paluszki rybne (1,3,4) 2szt, Sur z kapusty młodej z ogórkiem kiszonym z dodatkiem oliwy z oliwek 100g, Kompot(produkcja własna)

III tydzień
17.06.2024

Poniedziałek

 

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7),,  Twarożek z rzodkiewką z kiełkami brokuła (7) 30g(wyrób własny), Papryka czerwona Ogórek kiszony, Herbata z cytryną Pł. owsiane na ml  z żurawiną suszoną (1,7)(wyrób własny) 150g I danie: Botwinka z ziemniakami zabielana śmietaną (7,9) 250ml

II danie: Makaron pszenny spaghetti (1) 150g, Sos pomidorowy z serem mozzarella i ziołami (1) 150g ,

Woda z plasterkami świeżej cytryny i zielonego ogórka (produkcja własna)

18.06.2024

Wtorek

Bułka pszenna z masłem (1,7), Ser żółty 1 plasterek, Miód, Pomidor, Rzodkiewka, Herbata miętowa Ciasto marchewkowe (1,3) (własny wypiek)

 

 

I danie: Rosół z makaronem nitki i świeżą natką (1,3,9) (marchewka, seler, pietruszka, por)250ml

II danie: Ziemniaki puree (7) 150g, Kotlet z fileta kurczaka panierowany (1,3) 1szt, Mizeria ze świeżych ogórków z jogurtem (7) 100g, Kompot(produkcja własna)

19.06.2024

Środa

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7), Pasta mięsno warzywna z zieleniną (7) 30g (wyrób własny), Powidła, Papryka żółta, Ogórek zielony, Kawa inka (1,7) Pudding czekoladowy (7)    (wyrób własny) 150ml

 

I danie: Zupa ogórkowa (marchewka, seler, pietruszka, por) ze śmietaną i świeżym koperkiem (7,9) 250ml

II danie: Kasza bulgur (1) 150g, Łopatka wp. w sosie chrzanowym (1,7) 150g, Sur z kapusty pekińskiej z kukurydzą z dodatkiem oliwy z oliwek 100g,  Kompot(produkcja własna)

20.06.2024

Czwartek

 

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7), Parówki z szynki na ciepło z ketchupem 2szt, Papryka czerwona, Rzodkiewki,  Kakao(7) Smothie bananowe z pł. owsianymi i siemieniem lnianym (1,7) 150ml (wyrób własny) I danie: Zupa koperkowa(marchewka, seler, pietruszka, por) ze śmietaną (7,9) 250ml

II danie: Ziemniaki 150g, Gołąbek z mięsa wp. z dodatkiem białego ryżu i drobno pokrojonej kapusty w sosie pomidorowym (1,7) 1szt,

Kompot(produkcja własna)

21.06.2024

Piątek

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7)Pasta z makreli wędzonej ze świeżym szczypiorkiem (3,4) 30g, (wyrób własny) Ogórek kiszony, Pomidor,  Herbata owocowa Świeże truskawki 150g I danie: Zupa z czerwonej soczewicy z świeżą natką (9)  250ml

II danie: Ziemniaki 150g, Gzik ze świeżym szczypiorkiem 200g, Kompot(produkcja własna)

IV tydzień
24.06.2024

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7), Polędwica delikatna z indyka 2 plasterki, Chrupiąca sałata  Papryka żółta, Ogórek zielony, Herbata owocowa Kaszka manna z musem truskawkowym (1,7) (wyrób własny) 150ml I danie: Zupa pieczarkowa (marchewka, seler, pietruszka, por) z ziemniakami i świeżą natką pietruszki (1,3,7,9) 250ml

II danie:  Naleśniki orkiszowe z serkiem waniliowym (1,3,7) 2szt

Lemoniada z miętą (produkcja własna)

25.06.2024

Wtorek

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7) Jajecznica ze świeżym szczypiorkiem (3) 80g Pomidor, Rzodkiewka, Kakao (7) Nektarynki 1szt

 

 

I danie: Chłodnik litewski z botwinką, ogórkiem zielonym, koperkiem na jogurcie (7) 250ml

II danie: Ziemniaki puree (7) 150g, Udziec z kurczaka 1szt, Sur z selera marchewki i jabłka (7,9) 100g, Kompot(produkcja własna)

26.06.2024

Środa

 

 

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7), Parówki z szynki na ciepło z ketchupem 2szt Ogórek kiszony, Papryka żółta, Kawa inka (1,7) Drożdżówka z serem (1,3,7) (wypiek własny) 1szt I danie: Rosół z makaronem nitki i świeżą natką (1,3,9) (marchewka, seler, pietruszka, por) 250ml

II danie: Ryż biały 150g, Sos śmietanowo

brokułowy z kawałkami fileta z indyka (1,7) 150g, Kompot(produkcja własna)

27.06.2024

Czwartek

Bułka pszenna z masłem (1,7) Pasta mięsno warzywna z kiełkami

30g (wyrób własny), Ser żółty salami (7) 1 plasterek, Pomidor, Papryka czerwona, Herbata rumiankowa

Młoda marchewka w słupki, Jabłko 1 szt.

 

 

I danie: Zupa kalafiorowa (kalafior, marchewka, seler, pietruszka, por) ze śmietaną i świeżą natką (7,9) 250ml

II danie: Ziemniaki puree (7) 150g, Nugetssy z kurczaka (1,7) 2szt, Mizeria ze świeżych ogórków na jogurcie (7) 100g, Kompot(produkcja własna)

28.06.2024

Piątek

Chleb pszenno-żytni i razowy z masłem (1,7)  Pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem (3,4) 30g, (wyrób własny), Ogórek kiszony, Rzodkiewka, Herbata malinowa Ciasto maślane z owocem (wypiek własny) (1,3,7) I danie:  Zupa pieczarkowa z ziemniakami (marchewka, seler, pietruszka, por) ze śmietaną i świeżą natką(7,9) 250ml

II danie: Makaron pszenny spaghetti (1) 150g, Sos pomidorowy z serem mozzarella i ziołami (1) 150g, Kompot(produkcja własna)

Alergeny  1. zboża zawierające gluten      3. jaja i produkty pochodne   4. ryby i produkty pochodne   7. mleko i produkty mleczne    9. seler i produkty pochodne